PlayStation 5 prijs: Wat is de definitieve PS5 prijs?

Nu de PlayStation 5 officieel is aangekondigd door Sony, is de grote vraag: wat wordt de prijs van de PS5? Het antwoord daarop blijft voorlopig gissen, maar wij verwachten een prijs bij release van 499 euro voor het duurste model. Veel hangt daarbij af van de tactiek die Sony gaat gebruiken: komt er eerst één basismodel PS5, of begint de nieuwe generatie direct met twee modellen?

PS5 Prijs

De kosten van de productie van de PlayStation 5 worden natuurlijk bepaald door de hardware. Daarover is nog veel onduidelijk. Veel zal afhangen van de hoeveelheid werkgeheugen die Sony in de next-gen console stopt. Krijgt de PS5 12GB, 18GB of 24GB RAM? Dit zijn allemaal mogelijkheden op een GDDR6 384-bit memory interface, die al door Sony is aangekondigd. Ook de opslagruimte is bepalend: de PS5 gaat draaien op een SSD, veel sneller dan de HDD-schijven in de voorganger, maar ook veel duurder. Kiest Sony opnieuw voor 500GB bij release, of schuift men direct op naar 1TB? Sony kan er ook voor kiezen om twee modellen uit te brengen: een basismodel (nu Slim geheten) en een Pro-model. Dat heeft het bedrijf nooit eerder gedaan bij de introductie van een nieuwe console, maar is nu zeker niet onwaarschijnlijk.

‘Prijs van de PlayStation 5 wordt aantrekkelijk’

PlayStation-designer Mark Cerny liet namelijk eerder weten dat de PS5 ‘de aanbevolen verkoopprijs van de PlayStation 5 aantrekkelijk zal zijn voor gamers, rekeninghoudend met de uitgebreide mogelijkheden van de console’. De PS3 werd in 2007 op de markt gebracht voor een (voor die tijd) enorme prijs van 499 euro en de verkopen van de console leden daar in het begin duidelijk onder. Waarschijnlijk heeft Sony geleerd van de wetenschap uit het verleden en zal de PS5 niet voor een ‘hoge’ prijs in de winkels komen te liggen. Tenzij er natuurlijk een extra model komt, dat een stuk minder duur wordt.

Op basis van het huidige businessmodel van Sony speculeren wij op een release van twee soorten PS5’s:

  • een goedkoper basis PS5-model voor 299 euro, dat een stuk minder goede hardware krijgt en ook minder functies. Daarbij zal de focus waarschijnlijk vooral liggen op abonnementsdiensten.
  • een duurder PS5-model voor 499 euro, dat Sony in de markt zal zetten als ‘de krachtigste console ooit’. De PlayStation 5 Pro zal moeiteloos 4K-games draaien op een SSD-schijf van minimaal 1TB en minimaal 24GB aan RAM.

Kiest Sony tóch voor de middenweg met slechts één model, dan zal de prijs eerder tussen de 399 en 449 euro komen te liggen. Het bedrijf zal dan gedurende de levensloop van de vijfde generatie een extra Pro-model op de markt brengen, net als tijdens de vierde generatie gebeurde.

Bovenstaande is uitsluitend gebaseerd op speculaties en nog niet door Sony bevestigd. Het is wachten op de officiële aankondiging van de PlayStation 5, zodat we met zekerheid weten wat de echte prijs van de console wordt.

Hoe Sony in 2013 stuntte met de prijzen van de PS4

Bij de introductie van de voorganger, de PlayStation 4, was het aanvankelijk het plan om de console voor 499 euro in de markt te gaan zetten. Op het allerlaatste moment maakte de top van het bedrijf in de zomer van 2013 de beslissing om de prijs met 100 euro te verlagen en daarmee concurrent Microsoft direct een enorme loef af te steken. Omdat de PS4 in het najaar van 2013 voor 399 euro in de markt kwam te liggen en de Xbox One voor 100 euro meer, had Sony’s console direct een groot concurrentievoordeel. De verkoop van de PS4 ging daarmee direct voortvarend en de voorsprong op de Xbox One qua verkoopaantallen is in de jaren daarna alleen maar verder toegenomen: de PlayStation 4 ging meer dan 86 miljoen keer over de toonbank, terwijl de spelcomputer van Microsoft ‘slechts’ 39 miljoen keer werd verkocht.

PS5 prijzen in Nederland?

Op deze website houden we je natuurlijk op de hoogte van de beste prijs van de PlayStation 5 in Nederland. De grote webshops zullen waarschijnlijk de adviesprijs van Sony volgen en daarom bij release even duur zijn. De PlayStation 4 verscheen in november 2013 voor 399 euro en bleef minstens een jaar zo duur. Het is de vraag of er direct voldoende voorraad zal zijn van de PS5, want gedurende de eerste fase van een generatie consoles zijn er vaak leverproblemen vanwege de grote vraag.

Direct een seintje krijgen wanneer een PS5 Pre Order plaatsen weer mogelijk is? Schrijf je in voor de PS5 Pre-Order Alert.

No Comments

    Leave a reply