Preview FIFA 20: VOLTA is veelbelovend; gameplay focust op dribbelen en positionering

Over precies een maand is het zover: dan komt FIFA 20 uit op onder andere de PlayStation 4. Wat is er te verwachten van de nieuwe voetbalgame van EA Sports? Een veelgehoorde kritische noot voor de franchise is dat er per jaar nauwelijks veranderingen worden aangebracht, behoudens het updaten van de clubs en spelers. In hoeverre geldt dat voor de komende editie?

Over de nieuwe modus: VOLTA Football

De grootste vernieuwing in FIFA is de terugkeer van het straatvoetbal. Dit keer niet in een aparte game als FIFA Street, maar geïntegreerd in de normale versie. Diverse gamemedia gingen al aan de slag met de nieuwe modus; een overzicht van hun bevindingen:

Tweakers denkt dat VOLTA Football positief ontvangen gaat worden door de meeste fans. De nieuwe modus is ruim van opzet en biedt diverse speelmogelijkheden: je kunt twee tegen twee, maar ook vijf tegen vijf spelen. Daarnaast zit er variatie in de speelgronden: zo kun je in sommige arena’s de muur gebruiken voor een pass op jezelf, terwijl er ook verschil zit in de ondergronden (zaal en straat). Als je in de zaal speelt gelden ook echt de regels van Futsal. Verder is de gameplay volgens de website vergelijkbaar met die in het veldvoetbal, al zijn er meer mogelijkheden wat betreft het uitvoeren van skills/trucjes.

Gamesradar benadrukt dat de nieuwe modus géén vervolg op FIFA Street is, maar juist het gat tussen de normale 11 tegen 11-game en het straatvoetbalspel moet verkleinen. Het grote verschil is volgens het medium dat je in VOLTA Football een stuk preciezer moet richten dan op het grasveld: op een klein veldje schiet je al snel naast het doel. Verder is het bijna onmogelijk om van afstand te scoren, tenzij die helemaal leeg is. Verdedigers blokkeren schoten bijna automatisch als je ze tussen de aanvaller en de bal positioneert, waardoor het veel meer loont om skills uit te voeren.

Skills in VOLTA zijn een stuk makkelijker uit te voeren op het veld: met de combinatie R3 + L3 voer je al een flick uit, terwijl R2 + L2 resulteert in de best mogelijke truc voor de situatie waarin je speler zich bevindt. Er komen in ieder geval geen microtransacties in VOLTA: alles in de modus is te behalen door het spelen van de game. Gamesradar vindt de nieuwe modus veelbelovend, maar denkt dat die pas in FIFA 21 of 22 écht tot wasdom zal komen.

FIFA 20 screenshot

De veranderingen in de gameplay

Elke editie van FIFA is qua gameplay even wennen, zelfs voor de meest doorgewinterde liefhebber van het genre. Ook voor komende versie heeft EA de manier van spelen voor een deel op de kop gezet. Hoewel de gameplay vaak nog getweakt wordt tot zelfs ná de release (met patches), spraken diverse media hun verwachtingen erover al uit.

IGN verwacht dat FIFA 20 een stuk realistischer gaat aanvoelen dan zijn voorganger. De gamingwebsite stelt vast dat spelers zich beter en slimmer positioneren zonder bal, waardoor er minder ‘op een kluitje’ wordt gespeeld. Er wordt veel meer focus gelegd op passing en vooral dribbelen. Spelers als Lionel Messi en Antoine Griezmann worden veel waardevoller, omdat zulke technisch vaardige spelers veel beter in de kleine ruimte met een bal kunnen omgaan dan minder begaafde voetballers. ‘Strafe dribbling’ is op de schop gegaan en maakt het mogelijk om sneller te reageren op wat verdedigers doen.

Gamesradar constateert dat EA ook meer focus legt op snelheid. Langzame verdedigers kunnen minder makkelijk snelle spelers bijbenen, zoals dat in afgelopen editie nog wel het geval was. Spelers hoeven niet direct te vrezen dat pace zo overpowered wordt als in bijvoorbeeld FIFA 12, want dribbelen wordt volgens de website net zo belangrijk. Verder wordt vastgesteld dat het spel op het middenveld langzamer gaat, waardoor het moeilijker is om counters uit te voeren.

Tweakers benoemt alle gameplayvernieuwingen die door EA worden benoemd met ‘aantrekkelijke marketingtermen’, maar houdt vooral een slag om de arm. Het is moeilijk om met een paar potjes spelen te bepalen hoe de gameplay van de game daadwerkelijk is en de website stelt dan ook dat de nieuwe FIFA ‘zich pas tijdens en na de releaseperiode echt moet bewijzen’.

FIFA 20 kopen, met of zonder bundel

Sony werkt de laatste jaren samen met EA en heeft diverse PS4-bundels aangekondigd met FIFA 20. Er verschijnen aanbiedingen met de PlayStation 4 Slim en de Pro en met zowel één als twee DualShock 4 controllers. Uiteraard is de game ook los te bestellen.

FIFA 20 is nu te pre-orderen bij onze partners:

Black Friday
FIFA 20 cover

FIFA 20

Uitgever: Electronic Arts

Vanaf €39,99

Release op: 27-09-2019Aanbieding
PS4-bundel FIFA 20 Slim

PS4 Slim (500GB) + FIFA 20 met 2 controllers

Sony PlayStation 4 Console Slim 500GB + 2 Wireless Dualshock 4 Controllers + FIFA 20 + FUT-voucher + 14 dagen PS Plus – PS4 Pakket

Tijdelijk uitverkocht


PS4-bundel FIFA 20 Slim

PS4 Slim (1TB) + FIFA 20 met 2 controllers

Sony PlayStation 4 Console Slim 1TB + 2 Wireless Dualshock 4 Controllers + FIFA 20 + FUT-voucher + 14 dagen PS Plus – PS4 Pakket

Release op: 27-09-2019

Prijs nog niet bekend

Deze bundel is officieel aangekondigd door Sony.


Klik hier voor de overige aangekondigde bundels!

Direct een seintje krijgen wanneer een PS5 Pre Order plaatsen mogelijk is? Schrijf je in voor de PS5 Pre-Order Alert.