PlayStation VR Kopen


Aanbieders
Bol.com PS4 kopen

Bol.com PS4 consoles & bundels

De consoles en bundels bij Bol.com worden het vaakst gekozen! Bekijk de actuele aanbiedingen.

Vandaag besteld, morgen in huis


Nedgame PS4 kopen

Nedgame PS4 consoles & bundels

Nedgame heeft het grootste aanbod consoles en games! Bekijk de actuele acties.

Vandaag besteld, morgen in huis


Waar kun je de PlayStation VR kopen

De PlayStation VR ligt vanaf 13 oktober in de winkels. De virtual reality-bril is online te koop, maar ook in fysieke winkels. De verkoopprijs van PSVR – zoals de afkorting van het apparaat luidt – bedraagt bij release 399 euro. Dat is de adviesprijs van Sony, (web)winkels hebben de vrijheid om daar vanaf te wijken. Omdat de PlayStation VR pas net uit is, liggen de prijzen nog dicht bij elkaar. Toch vergelijken we de prijzen van alle webshops in onderstaand overzicht.

PlayStation VR producten vergelijken


Wat is PlayStation VR?

PlayStation VR is een apparaat waarmee Sony een nieuwe dimensie van gaming toevoegt aan de PlayStation 4. Je zet de headset op je hoofd, waarna je terechtkomt in een virtuele wereld. De PSVR volgt met behulp van de ingebouwde gyroscoop en een acceleratiemeter je bewegingen. Het maakt niet uit welke kant je opkijkt, het apparaat toont je een virtuele wereld van 360 graden. Door de 3D-audio hoor je of geluiden van beneden, boven, achter of voren komen. Met PlayStation VR kun je kortom helemaal opgaan in de game en je omgeving voor even vergeten.


PlayStation VR benodigdheden

Welke apparaten heb je nodig voor PlayStation VR?

Allereerst heb je voor PlayStation VR een PlayStation 4-console nodig. Het maakt daarbij niet uit welke versie je hebt, alle uitgebrachte PS4-consoles worden ondersteund. Dat betekent dat je zowel met de klassieke PlayStation 4 als de nieuwe PS4 Slim en PS4 Pro kunt gamen met PSVR.

Om gebruik te kunnen maken van de PlayStation VR heb je verder de PlayStation Camera nodig, die je op de televisie kunt plaatsen. Speciaal voor de PSVR heeft Sony een nieuwe camera uitgebracht, genaamd de Camera V2. Deze is qua uiterlijk anders dan de eerste versie, maar is technisch hetzelfde als de oude PlayStation Camera. Ook als je de oudere versie in je bezit hebt kun je deze dus gewoon gebruiken voor de PlayStation VR.

Ook kun je PlayStation Move-bewegingscontrollers aanschaffen voor PSVR. De Move-controllers zijn niet noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van de virtual reality-bril, omdat je hiervoor ook de PS4-controller kunt gebruiken. Wel geven de Move-controllers een realistischer gevoel tijdens het spelen, omdat je in beide handen één controller hebt. Voor de ware PlayStation VR-liefhebber zijn de Move-controllers dus zeker een aanrader.

PlayStation VR kopen, wat krijg je?

PlayStation VR wordt geleverd met diverse accessoires en kabels. Je ontvangt uiteraard de headset zelf, samen met een externe processorunit. Dit apparaat zit tussen de PSVR en de PlayStation 4 in en zorgt ervoor dat de headset en de console met elkaar kunnen communiceren. Verder vind je in de doos oordopjes, een hdmi-kabel, een usb-kabel, voedingskabels en een adapter om de headset aan te sluiten.

Hoe is de beeldkwaliteit van PlayStation VR?

De PSVR maakt gebruik van een 1920 bij 1080 resolutie, wat neerkomt op 960 bij 1080 pixels per oog. Dat is iets lager dan de concurrenten HTC Vive en Oculus Rift. Die hebben een resolutie van 2160 bij 1200 bij pixels, maar zijn ook een stuk duurder dan PlayStation VR. Je hebt een blikveld van 100 graden, terwijl de Vive en Rift beschikken over een 110 graden blikveld.

Aan de binnenkant van PlayStation VR zit een Oled-scherm van 5,7 inch. Er zit een vertraging van 18 ms in de beelden die binnenkomen op het scherm, waar je niks van merkt. Het menselijk oog kan vertraging namelijk pas vanaf 20 ms waarnemen. De frequentie van de display is 90 tot 120 Hertz, wat betekent dat de beelden 90 tot 120 keer per seconde ververst worden. Dit is per game of app verschillend.


Batman: Arkham VR

Welke games zijn er voor PlayStation VR?

Bij de lancering zijn er 31 games beschikbaar voor PlayStation VR. De meeste van die spellen zijn ontwikkeld door Sony zelf, maar ook externe developers brengen games uit voor het apparaat. Momenteel wordt door diverse ontwikkelaars gewerkt aan spellen voor PSVR. Zo gaf topman Kaz Hirai van Sony eerder aan dat er meer dan 100 games in ontwikkeling zijn.

Voorbeelden van games die al uit zijn zijn Rise of the Tomb Raider: Blood Ties, Batman: Arkham VR, Driveclub VR, Eve: Valkyrie en Playroom VR. Verder zijn er tal van grote titels aangekondigd als Star Wars Battlefront: X-Wing VR en verschillende racegames, zoals TrackMania, Gran Turismo en Project Cars.

Hoe verhoudt PlayStation VR zich tot de Oculus Rift en HTC Vive?

PlayStation VR gaat de concurrentie aan met de Oculus Rift en de HTC Vive, die ook al gelanceerd zijn. Het grootste verschil met de concurrenten is dat PSVR werkt met een gamingconsole, terwijl de Rift en Vive alleen werken met een (krachtige) pc. Technisch is de PlayStation VR wat minder geavanceerd: de resolutie van de Rift en Vive zijn wat hoger. Dat zie je ook in de verkoopprijs terug, want de Rift staat te koop voor ongeveer 799 euro, terwijl de Vive inclusief controllers 959 euro kost. Daarmee is de PlayStation VR een mooi instapmodel op VR-gebied, zeker als je al een PS4-console in je bezit hebt.

Word je misselijk van spelen met een Virtual Reality-headset?

Wanneer je veel gebruik maakt van de PlayStation VR, kun je te maken krijgen met zogenaamde motion sickness. Dit is een gevoel van misselijkheid, dat erg vergelijkbaar is met wagen- of zeeziekte. Andere symptomen zijn duizeligheid, hoofdpijn, zweten en een grotere aanmaak van speeksel.

De oorzaak van misselijkheid door het spelen met een Virtual Reality-headset ligt aan het verschil tussen wat de ogen waarnemen en wat het lichaam ervaart. Het lichaam registreert bewegingen door middel van het evenwichtsorgaan, dat in het binnenoor ligt. De informatie van het evenwichtsorgaan wordt door de hersenen gekoppeld aan wat de ogen waarnemen. Normaal gesproken zijn die bewegingen in overeenstemming, maar wanneer dit niet zo is zorgt dat voor verwarring in het lichaam.

Dat is wat gebeurt bij het spelen in een virtuele wereld. Je ogen nemen allerlei bewegingen waar (zeker als je een game in first-person perspectief speelt), maar je evenwichtsorgaan vangt geen signalen van fysieke beweging op. Daardoor kun je misselijk worden. Hoeveel last je daarvan hebt, is per persoon verschillend. Ga voor jezelf na of je snel wagen- of zeeziek wordt, dat is vaak een indicatie voor je gevoeligheid voor motion sickness.

Misselijkheid door het spelen met PSVR komt vooral voor bij games met snelle actie en camera’s die veel bewegen. First-person shooters geven dan ook een hoog risico op motion sickness, maar er zijn gelukkig ook games die een veel minder groot risico met zich meebrengen. Voorbeelden daarvan zijn Until Dawn: Rush of Blood, Headmaster, Hustle Kings VR en Wayward Sky.

Verder is nog belangrijk om op te merken dat je je lichaam kunt trainen tegen motion sickness. Door vaker intensieve games te spelen op PlayStation VR went je lichaam aan het verschil tussen de waarnemingen van je ogen en je lichaam. Neem echter wel de tijd om je lichaam te laten wennen en stop op tijd als je misselijkheid voelt opkomen.

No Comments

    Leave a reply